bushi.hu - HOME
 Megosztás a Facebook-on   STÍLUSOK >>> KEMPO KARATE Megosztás a Facebook-onA KEMPO KARATE  igen összetett és sokrétű, ősi alapokon nyugvó, de a mai kor elvárásainak megfelelő harcművészeti stílus.  Jelentése az ököl törvénye. A formagyakorlatoktól, az esések, dobások és földharc technikákon át, a fegyveres és pusztakezes küzdelmekig egyesíti a harcművészetek legéletszerűbb és leghatásosabb technikáit és nem utolsó sorban, nagy hangsúlyt fordít az önvédelemre is. A KEMPO sokkal többet tanít annál mint, hogy hogyan kell ütni, rúgni és blokkolni. A küzdőtávolság függvényében használ: rúgást, ütést, dobást, földharcot.
Kempo Karate
A Kempo, ökölharc, bokszrendszer. Dél-Kínából kerül Okinawára (kínai boksz) és a ma karateként ismert harcművészet egyik alapja. Az ütéseken, védéseken és rúgásokon kívül dobásokat és földtechnikát is tartalmaz.

Összetett harcművészet, amely többek között tanít Karate-t, Ju-jitsu-t, Judo-t, Aikido-t, fegyveres önvédelmet, anatómiát, pszichológiát. Ezen kívül a gyakorlója saját maga is alakíthat ki technikákat, amelyek a saját egyéniségét tükrözik.

Stílusában megtalálhatók a tradicionális bázisgyakorlatok mellett az ütések, rúgások, védések, földreviteli és földharc technikák egyaránt. Olyan harcművészet, amely kreativitást igényel és gondolkozni is tanít, az utcai viszonyokban mindig, és mindenhol alkalmazkodik, ezért a leghatékonyabb önvédelmi rendszer.

Fegyveres és pusztakezes harci iskola. Eredeti küzdőrendszere nagyon balesetveszélyes irányzat volt. A kempo 95%-a ma sem alkalmas versenyzésre, mert túl veszélyes és durva. Ám a  szabályrendszerek betartásával és megfelelő kontrollal, minden Kempoka versenyen is kipróbálhatja magát és a megszerzett tudását.A KEMPO gyökerei:


Az i.sz. 500-as évekből származik a történet,  egy indiai hercegről, Bodhidarmáról, aki gyámja, Prajnatara kérésére Kínába utazott, hogy felkutassa a Buddhizmus eredetét, illetve tanulmányozza a Zen tudományát. Bodhidarma buddhista harcos volt, a huszonnyolc indiai nemzetségfő egyike és a Vajra Mushti (gyémánt ököl stílus) mestere, akinek kiemelkedő szerepe volt a földön máig kifejlődött harcművészeti irányzatok legtöbbjének kialakulásában.

Bodhidarma i.sz. 520. körül Kínába érve a Honan tartományban lévő egyik shaolin templomban talált rá Buddha "nyomaira", ahol innentől kezdve kilenc éven át meditált. Ezidő alatt a Honan tartományba többször banditák törtek, terrorizálva a helyi falvak lakóit, és magát a shaolin templomot is.

Bodhidarma eldöntötte, hogy megtanítja a szerzeteseknek a harcművészetét, látván a kitartást és elszántságot a hit iránt. Bodhidarma a Vajra Mushti mozdulatokra alapozva tanította a legegyszerűbb módszereket, a kéz, a tenyér és a láb fegyverként való használatát. Tanítását Shih Pa Lo Han Sho-nak (japán megfelelője Juhachi Rakan Shu) nevezte, vagyis 'a felvilágosult ember tizennyolc keze' módszernek.

Később ezt nevezték el Chuanfa-nak, egyesítve a Vajra Mushti és a Dharma (a Buddhizmus törvényének) eszméjét. A Chuan/Mushti jelentése ököl, a Fa/Dharma jelentése pedig törvény. Chuanfa tehát az ököl törvénye, mely japánul Kempo (innen ered a Shaolinssu Chuanfa vagy Shorinji Kempo elnevezés).

A Sui és a Ming időszak közötti 800 év alatt számos shaolin szerzetes vándorolt Japánon és Okinaván keresztül, terjesztve a Chuan Fa-t, az Ököl törvényét, japánul a Kempo-t. (Többek között ennek köszönhető, hogy kialakult a legtöbb jelenlegi harcművészeti irányzat.) Számos szerzetes fontosnak tartva Buddha szavát, oktatást kizárólag Buddhista templomokban folytatott, ezért terjedhetett könnyedén a Kempo mind a polgári mind az előkelő rétegekben.

A 16-18. század derekán sokan éppen Japánból vándoroltak Kínába, és évekkel később Chuan Fa mesterekként tértek vissza, mint pl. Sagukawa a Shuri-te és egyben a karate egyik megalapítója, vagy mint az aiki-jutsu, és a ju-jitsu kialakulásában nagy szerepet játszó mesterek.

A 17. század elején a Kumamoto család kezdte el rendszerezni a Kempo elveit, melynek eredményeként egyre inkább japánosodott, és fejlődött végső formájára a Kosho ryu Kempo, melyből a mai modern kempo stílusok származnak.


A Kempo világméretű népszerűsödésében nagy szerepe volt James Mitosa japán származású amerikainak, aki 1916-ban, gyermekkorában került Japánba, Kyushu városba, hogy Kosho-ryu Kempo-t tanuljon. Tizenöt év tanulás után tért vissza Hawaii-ra, ahol megnyitotta 1936-ban az "Official Self-Defense" klubot Honoluluban.

William Chow nevéhez fűződik a legnagyobb ugrás a Kempo történetében. William K.S. Chow Mitose tanítványa volt sok éven át, és korábban családja révén Kung-fu-t is tanult. Chow egyesítette a két irányzatot és kialakította a Kara-ho Kempo-t. 1949-ben Chow elkezdte az oktatást és megnyitotta dojoját a YMCA épületében.

Hogy kifejezze a határozott különbséget a Mitose féle Kempo-tól, elnevezte stílusát Kenpo Karatének. Az évek alatt további fejlesztéseket vezetett be, többek között a Kung-fu-ra illetve az akkor már karatéra is jellemző körkörös technikákat, és formagyakorlatokat.

Chow egyik kitűnő tanítványa, Edmund Parker nevéhez fűződik a Kempo történetének újabb mozzanata. Ő volt a mestere többek között Elvis Presley-nek, illetve Steve Mcqueen-nek, és ő tökéletesítette a jelenleg működő amerikai Kenpo Karate rendszert.

A KEMPO, fennmaradását annak köszönheti, hogy a harcosok folyamatosan alkalmazkodtak a változó körülményekhez, harci stílusukat mindig a helyi körülményekhez alakították, így ez a stílus folytonos változásokon ment keresztül, amit napjainkban is tanítanak.

Nincsenek szabályok, amikor önmagad és szeretteid védelméről van szó

"Hiszem, hogy létezik az Önvédelem joga. Ha arra kényszerítenek, hogy megvédjem magam, szeretteimet vagy hozzátartozóimat, ha megtámadnak vagy megsértenék elveimet, akkor kész vagyok rá, hogy megvédjem magam, természetes fegyvereimmel, az Ököl törvényével és a Puszta Kéz Útjával. Ez a módszer egy megbízható fegyver, mely képes megfékezni, legyőzni vagy ölni a harci szituációtól függően. Minden Isten adta jogaim ellen irányuló beavatkozásra agresszíven fogok reagálni, gyorsan, könyörtelenül, pontosan.

Ez a Kempo útja, az Ököl törvénye."

(Azért nem árt, ha tisztában vagyunk a jogos védelem szabályaival a hatályos Btk. alapján!)Forrás: internet

Kempo Karate

► Kempo a weben

Kempo Karate Kanku

Kempo karate
KARATE
Bushi - www.bushi.hu © 2009 Minden jog fenntartva! | by robagekis

Live Support