bushi.hu - HOME
 Kurayfat Kempo   STÍLUSOK >>> KURAYFAT KEMPO  Kurayfat KempoKURAYFAT KEMPO

A
Kurayfat Kempo egy ősi alapokon nyugvó a mai kor elvárásainak megfelelő harcművészeti stílus. A formagyakorlatoktól, az esések, dobások és földharc technikákon át, a fegyveres és pusztakezes küzdelmekig egyesíti a harcművészetek legéletszerűbb és leghatásosabb technikáit és nem utolsó sorban, nagy hangsúlyt fordít az önvédelemre is.

Kurayfat Kempo Tigris-Sárkány címer
A Kurayfat Kempo kialakulásának története

Eredete, mint minden más ősi harcművészeti stílusnak, Indiába majd később Kínába vezethető vissza. A Shaolin kolostor lerombolása után a megmenekült szerzetesek egy csoportja Japánba azon belül Okinawa szigetére menekült.

Az itt oktatott önvédelmi rendszer párosult a japán emberek mentalitásával, mozgáskultúrájával és kialakult három nagyobb irányzat, a déli befolyású Naha-te, az északi befolyású Shuri-te, és a sziget közepén a Tomari-te.

A Naha-te irányzatra a körkörös mozgások, mély stabil állások, alacsony rúgások, hosszú blokkok és kis küzdőtávolság volt a jellemző, még a Shuri-te irányzatra a magas állások, rúgások, rövid blokkok és a nagy küzdőtávolság volt a jellemző, a Tomari-te irányzatot a köztes megoldások jellemezték.


Kurayfat Kempo nyári edzőtábor 2013 - Életképek

Az 1800-as évek elején Chan Hang Vei nevű idős kínai mester is okinawa szigetén talált menedéket. Egy kereskedő családhoz került akik befogadták és munkát adtak neki. A család fejét Hironori Akuru-nak hívták.

Hironori már akkoriban elismert mestere volt a Shorin-ryu stílushoz tartozó északi Shuri-te irányzatnak. Sokszor látta, hogy Chan Hang Vei gyakorol. Tetszett neki a dinamizmus, a támadás előli gyors kitérések és az azonnali visszatámadások. Megkérte Chan Hang Vei-t, hogy tanítsa. Rövid idő elteltével a két mester összebarátkozott és elkezdtek a két különböző stílusból egy összetett stílust létrehozni.

Pár évvel később Chan Hang Vei meghalt. Hironori az addig kidolgozott elemeket elkezdte oktatni a tanítványainak. Hironori tanítványai nem voltak hívei a változtatásoknak, így elhagyták mesterüket. Egy fiatal tanítvány azonban lelkesen vette az akadályokat és örömmel tanulta az újszerű mozgásanyagot. Ő volt Soke Sukiro Tanaka. Sukiro mestere volt a déli Naha-te irányzatnak, de amikor megismerkedett Hirinori-val áttért az Ő irányzatára.

Hironori-t megviselte, hogy tanítványai elhagyták, így nemsokára átadta a tanítást Sukiro-nak. Ő lelkesen fogott bele a tanításba és a kialakított rendszert kiegészítette az általa tanultakkal és a különböző dobás-földharc elemekkel plusz az akkor használatos fegyverekkel. Rendszerezte, leírta a mozgásanyagot és új nevet is adott a stílusnak.

A névválasztás a következő képen alakult.

Tudni kell, hogy Japánban két fő vallás élt akkor a Shintoista és a Buddhista. Lévén, hogy Chan Hang Vei mester Buddhista volt és kínai, így Soke Tanaka, Buddha kínai nevét adta a stílus második szótagjául.  Hogy Hironori mestert is megtisztelje, így egy reá jellemző nevet is szeretett volna kitalálni.

A mester a nap legnagyobb részét és az edzéseket is mindig fekete színű kimonó-ban töltötte, vezette. Ezért Soke Tanaka mester a fekete szó japán megfelelőjét adta a stílus első szótagjának. 
Így alakult ki a Fekete Buddha ökölharc iskola, azaz a KURAY FAT KEMPO RYU.

Az évek során az első két szó egybeíródott és így terjedt tovább a világban.


Kurayfat Kempo Karate

Kurayfat Kempo Tigris-Sárkány címer A Tigris-Sárkány címer jelenti a Kurayfat Kempo kapcsolatát a világgal. A két állat szimbolizálja a Kurayfat Kempo erejét, ahogyan a két pólustól (észak-dél) támadnak egymásra a jin-jang kapcsolatot szimbolizálva.

A 10. dan-os fekete övvel átkötött föld jelenti a tudást melyet meg akarnak hódítani.Kurayfat Kempo Kanku A Kanku a Kurayfat Kempo technikáit jelenti. A pókháló szerű folyamatosság, mely egyenesekből és körívekből áll, jelképezi a technikák egészét. Az egyenes támadásokra köríves választechnikák, a köríves támadásokra egyenes választechnikák.

A technikák alkalmazásában nincs megtörés, folytonos egymásból következő technikák jelentik a Kurayfat Kempo lényegét.Kurayfat Kempo katakana írásjellel
Ez az írásjel a fekete övön szerepel az öv jobb oldalán, a baloldalon a viselőjének a neve japánul (katakana írásjellel) és a dan fokozatok látszanak.

University Boxing Club - KURAYFAT KEMPO - Edzés helyszín:
Edzés helyszín:
Fighters Club
Budapest XI. Hengermalom út 19-21
Újbuda Center D lépcsőház 1. Emelet

Amikor a tradíció és a modern felfogás találkozik az eredmény önmagáért beszél. Kedden - Csütörtökön 19:30 - 21:00 között. Fighters Clubban Kempo fight edzések.A Kurayfat Kempo hazai kialakulása

Magyarországon először az 1980-as évek elején Németországból hazatért Shihan Lakatos Csaba kezdte oktatni a Kurayfat Kempo-t. Lelkes tanítványokat nevelt akik Tatabányán és Tatán egyaránt szép létszámban vettek részt az edzéseken. Lakatos mester 1990-ig tanított itthon majd visszatért Németországba. A Kurayfat Kempo-t két évig Sensei Szabó András oktatta a továbbiakban kisebb-nagyobb sikerrel, mígnem két fiatal mester Sensei Cserei Ákos akkor 2. Dan-os és Sensei Lengyel Tamás akkor 1. Dan-os mesterek megalapították a Magyar Kurayfat Kempo Szövetséget Shihan Lakatos mester és az ASIAN KURAYFAT KEMPO KAI ASSOTIATION engedélyével.

Sajnos az évek során Cserei és Lengyel mesterek eltávolodtak régi mesterüktől és a világszövetséggel is sok bajuk volt, így megkeresték Hanshi Harnos Imre 10. Dan-os mestert a Zen Bu Kan Kempo megalapítóját és az ő segítségét kérték. Harnos mester szívesen segített és a két mester tovább tudta építeni a Kurayfat Kempo szövetséget.

1992-2002-ig 10 éven keresztül töretlen volt a haladás, míg Cserei mester egyre többet kezdett el foglalkozni a fegyveres technikák oktatásával, a fegyveres versenyek szervezésével és létrehozott, a mai napig senki sem tudja, hogy milyen megfontolásból, egy Kempo Kobudo szervezetet. Lengyel mester látva, hogy ez az út nem járható közölte Cserei mesterrel, hogy kilép a szövetségből és új szövetséget alakít ki.

2003 januárjában összehívott közgyűlésen a mesterek és a klubvezetők meghallgatták mindkét mester álláspontját és legtöbben Sensei Lengyel Tamás mester mellé álltak. A Magyar Kurayfat Kempo Szövetség megszűnt, Cserei mester a mai napig a Kubudo Kempo oktatásával foglalkozik.

Lengyel Tamás és követői megalakították a MAGYAR TRADICIONÁLIS KURAYFAT KEMPO KARATE SZÖVETSÉGET, mely a Magyar Kempo Szövetséggel együttműködve a Nemzetközi Kempo Világszövetséget képviselve magas szinten a mai napig élteti a KURAYFAT KEMPO-t Magyarországon.

► Kurayfat Kempo a weben

KURAYFAT KEMPO a University Boxing Club - ban
Ajánlj ide linket!
 Bushi - www.bushi.hu © 2009 Minden jog fenntartva! | by robagekis

Live Support