bushi.hu - HOME

 Megosztás a Facebook-on   STÍLUSOK >>> TÖRÉSTECHNIKA Megosztás a Facebook-onTöréstechnika: Japánul „ tameshiwari ”,
 jelentése: megpróbáltatás, próbatétel.


A szabad küzdelem és a formagyakorlatok elsajátítása mellett a töréstechnika is szerves részét képezi a harcművészeteknek. A tanulóknak ebben az esetben is hosszú utat kell bejárniuk, mire a számos felkészítő gyakorlat elsajátítása után képesek lesznek kéz- és lábtechnikáikkal szilárd célpontok eltörésére. A töréstechnika elsajátítása is csupán eszköz, hogy tökéletesítsük technikánkat, eddzük testünket, szellemiségünket és ez által minél közelebb kerüljünk a tiszta tudatállapot és a lelki harmónia eléréséhez.

Sike Marcell töréstechnika, OTOSHI EMPI UCHI
A töréstechnika kellékei
  • Alapvető kelléke a sikeres töréstechnikának a feledzett támadófelület. Legyen az kézél vagy ökölcsapás, a felület kellő megerősítése nélkül sérülés (porcleválás, törés) történhet.
  • Pontos technikai kivitelezés nélkül nem sikerülhet egy töréstechnika sem. Fontos, hogy a kezet minden esetben egyenesen tartsuk (különösen a csuklóra ügyelve), ellenkező esetben végtagtörés történhet. Különböző töréstípusoknál különböző helyre kell fókuszálni az erőt. Legjellemzőbb a célpont közepe, vagy az egyharmad-kétharmad felosztás.
  • Bár a technikai kivitelezés része, mégis külön említeném a gyorsaságot, mint a sikeres törés nélkülözhetetlen eszközét. (P= 0.5 x m x v x v). Ha kellően gyorsan, a célpont mögé célozva és fókuszálva az energiát hajtjuk végre a technikát, akkor jól csináltuk.
  • Utolsó pontként hagytam, de talán mindegyiknél fontosabb a lelkierő. Aki fél rácsapni két téglára, vagy 20 cserépre, és képtelen legyőzni saját belső gátlásait, nem fogja tudni sikeresen végrehajtani a töréseket!
 A töréstechnika típusai
  • Az erőtörések célja, hogy egy, minél keményebb célpontot törjünk el egy technikával. Ez lehet cserép, tégla, deszka, vagy akár műanyag törőlap. Kéztechnikák: egyenes vagy fordított ököl, külső vagy belső tenyérél. Lábtechnikák: köríves, fordított köríves vagy oldalsó rúgások a talppárna, lábél, vagy a sarok felületekre fókuszálva.
  • A technikai törések esetében két feladat létezik. Vagy minél távolabbra, vagy pedig minél magasabbra ugorva kell végrehajtani a gyakorlatokat. Ennél a feladattípusnál csak lábtechnikai gyakorlatok vannak.
  • Speciális technikai törések esetében egy felugrásból minél több célpontot kell megsemmisítenie a versenyzőnek, vagy valamilyen látványos, akrobatikus mozdulattal törnie.
A törések elkezdésének feltétele a magas szintű technikai tudás, a megfelelően feledzett felületek és a megfelelő elméleti ismeretek. A töréstechnika a harcművészetek leginkább balesetveszélyes része, ezért kiemelten fontos, hogy csak haladók gyakorolják, és ők is csak edzői felügyelet mellett.

A törés a célig vezető út egyik gyakorlási rendszere. A harcművészet törés nélkül olyan, mint a fa gyümölcs nélkül. A rendszeres gyakorlás során megvastagszik a testfelületek bőre és a csonthártya. Megerősödnek az ízületek és a csontok. Nagyon fontos a lelki ráhangolódás, koncentrálás. Ezután villámgyors mozdulattal az egész test tömegének mozgatásából fakadó energiával belezuhanunk a törésbe.

Töréstechnikához csak rideg, száraz, merev anyagokat használj! Fontos a fokozatosság elve, a sérülések elkerülése miatt. Először az öklödet kezd fekvőtámasszal erősíteni, mellette zsákolj, hogy felkészítsd ízületeidet. Ezután kezdj ütő vagy rúgófát (makiwara) használni! A makiwara egy 5-6×15 cm vastag fahasáb, ha földbe ássuk az állunkig ér. Gyékényfonattal bandázsoljuk az ütőfelületét, valamint nagyon fontos, hogy ütés közben kilengjen, így nem sérülnek az ízületek.

A harcművészetben használatos ütő és rúgó technikákat gyakorold, így alakulhat ki a testből edzett fegyver!
Bushi - www.bushi.hu © 2009 Minden jog fenntartva! | by robagekis

Live Support